Тамақтандыруды ұйымдастыру
Мамандық:
10130300 «Тамақтандыруды ұйымдастыру»
Біліктілігі: 4S10130303 «Технолог»
Жұмысшы мамандығы:
Біліктілігі: 3W10130302 «Аспазшы»,
Біліктілігі: 3W10130301 «Кондитер-безендіруші»,
Біліктілігі: 3W10130202 «Бармен-бариста».
Оқыту түрі: күндізгі
Оқыту тілі: қазақ, орыс тілдері
Оқу мерзімі:
9 сынып негізігде 3 жыл 6 ай
11 сынып негізінде 2 жыл 6 ай
.
Мемлекеттің әлеуметтік саясатының бір басымдылығы адамдық капиталының дамуына қаржы жұмсау.
«Тамақтандыруды ұйымдастыру» мамандығы адамзаттың күнделікті тіршілік ісіне қолдау көрсетуге арналған бөлшектенбейтін әрекет. Қазіргі заманда халықтың мәдениеті мен ауқатының артуына байланысты тамақтың қомақты түрлерін ұсынатын көптеген пиццерия, фастфудтар мен мейрамханалар ашыла бастады.
Мамандықтың артықшылықтары: еңбек нарығында сұранысқа ие, жоғары деңгейдегі еңбек ақы, мамандықтың беделділігі, кәсіби салада даму мүмкіншілігі, шығармашылық әлеуетінің дамуы.
«Тамақтандыруды ұйымдастыру» мамандығы бойынша мамандарды 2017-2018 оқу жылынан бастап дуалдық оқыту жүйесі бойынша дайындау жоспарлануда.
ҚҰЗЫРЕТТІЛІКТЕР
Технолог:
- қонақтарды күтіп алу, залды безендіру, тамақ ішетін үстелді даярлау, қызмет көрсетудің әр түрлі тәсілдері мен әдістерін қолдану;
- қоғамдық тамақтану өнімдерінің технико- технологиялық картасын әзірлеу;
- қызметкерлерді басқару;
- бөлімшелерге тапсырмаларды тарату, орындалуын қадағалау;
- тәріп бұзушылықты болдырмау;
- тағам жиынтығына баға беру;
- мәзірдегі жоспарланған тағамдарды дайындауға арналған азық- түлік тауарларының шығынын есептеу;
- дайындалған өнімдердің санын тексеру және қателіктерді жою бойынша шаралар қолдану;
- түстену залын, ас үйін, қойма орындарын тексеру;
- келушілерге қызмет көрсетілуін қадағалау.
Аспазшы:
- кәсіби жабдықтармен жұмыс істеу;
- азықтардың тұтынушылық қасиетін анықтау;
- технологиялық құжаттармен жұмыс жасау;
- азықтарды аспаздық өңдеудің бірнеше термиялық тәсілдерін орындау;
- мейрамханалық бизнестегі сән тенденциясына сәйкес дайын тағамдарды әсемдеу;
- аспаздық өнім мен тағамды дайындау кезінде орындалу тәртібін қатаң сақтау;
- өзіне- өзі қызмет көрсету бағытында порциялау мен тағам ұсынудың көпшілік сұранысын орындау;
- аспаздық азықтардың сақталу мерзімін қадағалау.